Lansarea națională va avea loc astăzi la Cinematograful Patria Loteanu. Concomitent cinefilii vor putea urmări pelicula și la cinematograful Cineplex Mall.
Acțiunea filmului “pandemia.md” are loc în perioada carantinei de pandemie Covid 19. În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență și regizorul de film, împreună cu familia, părăsesc orașul și se refugiază la țară pe perioada carantinei.
Acolo, confruntându-se cu noile realități ale vieții, regizorul concepe un nou film despre misiunea omului de creație în lumea modernă, unde, mai nou, domină imoralitatea și lipsa de spiritualitate.
Omul de artă, care și-a dedicat întreaga sa creație dragostei pentru umanitate, este constrâns să accepte o confruntare deschisă cu noua forță distructivă pentru civilizație.
Aceste evenimente în viața regizorului generează o răsturnare a conceptului noului său film „pandemia.md”.
Ce impresii și-au făcut jurnaliștii, vloggerii, scriitorii, actorii sau crtiticii de film, după avantpremiera filmului, recent organizată la Chișinău:
„Maestrul câștigă lupta, însă… victoria este doar pentru opera sa de artă…” atenționează regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi.
“pandemia.md” ne trimite înapoi la marea cinematografie a secolului XX, atunci când cineaștii nu căutau spectatori, rating și like-uri, ci creau în funcție de convingerile proprii. Atunci când publicul era oarecum snobat și pus la încercare, obligat să se ridice, să urmeze nivelul filmului și nu inversul”, susține activistul civic, editorialistul, bloggerul şi scriitorul Vitalie Vovc.
“Imaginea regizorului evocă dezastrul care amenință esența vie. “pandemia.md” nu este un film despre pandemie, este un film despre virusul relațiilor dintre oameni pe timp de “ciumă”, un film despre ură și cădere – cataclisme care vor afecta umanitatea”, a remarcat Nicolae Jelescu, actorul din rolul principal.
“Pandemia patimilor este cumva demult infiltrată în societatea noastră, iar în condițiile unei crize sanitare, caracterul nostru balcanic se conturează și mai bine. Stigmatizarea parcă e mai vie în astfel de circumstanțe. Maestrul Valeriu Jereghi a schițat anume acest moment, moldovenii cu tot cu patimi în vremuri de restricție, de răscruce ….aceleași portrete, aceleași caractere …alte vremuri”, este de părere actrița în filmul “pandemia.md” Olivia Furtună-Efremov.
“Pandemia.md e un amestec foarte curios dintre dramă și comedie, dintre un film de autor / un eseu cinematografic și o melodramă socială”, a declarat Ronin Terente, actor în filmul „pandemia.md”.
“E o descoperire pentru mine. Dincolo de tot haosul în care noi încercăm să supraviețuim se mai fac și asemenea lucruri care încearcă să semnaleze subexistența noastră. Dincolo de acest haos se cristalizează ideea din romanul lui Marin Preda, ideea finală care este și a filmului și a romanului: dacă dragoste nu e, nimic nu e. Asta m-a marcat în final, pentru că aici, în acest loc, cu atâta coloratură și cu atâta haos, numai dragostea ne va salva ca popor”, a spus Radmila Popovici după avantpremiera filmului.
“Autentic – Complex – Filosofic. Probabil filmul Pandemia.md este un manifest al regizorului, un document ecranizat care atestă atitudinea autorului față de o multitudine de probleme existențiale: politice, legate de migrație, fenomenul pandemiei, dramele sufletești, instincte declanșate de restricțiile impuse, sărăcie, prostie omenească, absurditate,” suține jurnalista Marina Afanas.
În rolurile principale: Nicolae Jelescu, Olivia Furtună, Emilia Jereghi, Ronin Terente.
Un film realizat de Casa de Producție “Pascaru Production” cu suportul financiar al Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova în coproducție cu MAYA FILMS și MEDIA BIRLII.
Mai multe detalii despre echipa de creație a filmului puteți găsi aici: http://pandemia.md/
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?