div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Arta care se poartă dar și se admiră! Interviu cu Virginia Cojocaru-Vîrlan, tânăra care dă o nouă viață pieselor vestimentare

Când vine vorba despre artă, nimic nu pare a îngrădi forma pe care aceasta şi-o însuşeşte. Virginia Cojocaru-Vîrlan din capitală, este unul dintre artiştii în sufletul cărora arta a pătruns iremediabil. Dintotdeauna a fost atrasă de pictură şi de-a lungul timpului a şlefuit prin forţe proprii talentul nativ.

Și pentru că a vrut să iasă din uniformitate, după cum ne-a mărturisit, a început să-şi transpună picturile pe alt suport. Hainele au devenit pânza pe care a încercat să-şi expună harul.

Spre deosebire de tablourile ce le admirăm pe pereţii sălilor de expoziţie, picturile Virginiei sunt ambulante și pot fi admirate în plină stradă de oricine.

Mă numesc Virginia, sunt “artist începător în customizing clothes painting și îți pot transforma haina într-o piesă exclusivă”, așa începe interviul pentru revista isecrete. Tânăra de 29 de ani este mămica a trei haiducei: Dragoș de 4 ani și Teodor și Alexandru de doar un an și jumătate.

Mă puteți găsi pe Instagram @ginias_art.

Când s-a născut Ginia’s Art și de ce ai ales să faci clothes painting?

Exact în al doilea concediu pentru îngrijirea copiilor am decis să fac ceea ce-mi place, să desenez. Pur și simplu am hotărât să-mi pictez geaca, chiar dacă nu știam care v-a fi rezultatul final. Îmi doream ceva neobișnuit iar un desen cu vopsele acrilice era ceea de ce am aveam nevoie. Întreg procesul de creare a fost ca o terapie pentru mine, și m-am gândit că ar fi o metodă superbă pentru a face față rutinei și emoțiilor acumulate.

Probabil Ginia’s Art a luat naștere cu prima lucrare realizată la comandă, doar că atunci încă nu conștientizam că de fapt primul pas este deja făcut.

De ce anume clothes painting?

După ce am postat pe rețelele de socializare prima lucrare,am primit un feedback pozitiv de la prieteni și rude. Eu fiind foarte autocritică, încurajările primite m-au făcut să cred în mine. Cred că anume asta m-am determinat să continui în această direcție.

De unde pasiunea pentru desen/pictură/costumizare?

Încă de mic copil aveam pasiunea pentru pictură. Cadoul ideal pentru mine erau albumele de desen și creioanele. Mă visam designer vestimentar. Ca mai apoi să finalizez Facultatea de Asistență Socială. Dar niciodată nu e prea târziu să înveți ceva nou.

Cine sunt clienții tăi de regulă?

Până acum clienți mi-au fost mămicile din comunitatea de pe internet. Cu comenzi, fie pentru întreaga familie, fie pentru copii. Tocmai din acest motiv lucrez intensiv asupra marketingului pe Instagram, unde de regulă mă orientez cel mai mult.

Cum apare desenul pe haină: de la solicitare până la livrare? Și ce desenezi de cele mai multe ori?

Atunci când potențialul client îmi scrie mesaj precum că ar vrea un desen manual, noi în primul rând stabilim pe ce piesă vestimentară îl realizăm și ce anume își dorește (clientul fie vine cu desenul său, fie îmi spune aproximativ ce își dorește și eu vin cu propuneri). Mai apoi ne clarificăm cu dimensiunile, timpul necesar pentru realizarea lui și prețul. Eu încep lucrul imediat ce primesc haina. Ce ține de timp, minimum este nevoie de două zile, dintre care obligatoriu 24 de ore să se usuce desenul. Și aici sunt multe aspecte: pot fi cazuri în care un desen de mărimea A3 să-l realizez în câteva ore, dar sunt cazuri ca un desen mic să-mi ia cu mult mai mult timp. Deci totul este individual. După ce am finalizat și întărit desenul (prelucrarea la temperatură înaltă), haina poate fi livrată către client.

Cea mai plăcută parte din tot procesul este reacția clientului.

De cele mai multe ori desenez personaje din desene animate. Dar asta nu mă întristează, deși mi-aș dori ceva diferit, ieșit din comun și complicat.

În ce “dimensiune” este Virginia atunci când  pictează?

Oh… rar se întâmplă să fiu într-atât de concentrată, am niște ajutori micuți care mă distrag foarte des. Se întâmplă să pun mâna pe pensulă și să nu reușesc să trag o linie că deja cineva dorește atenție. Dar în momentele când îmi reușește să mă dedic 100%, nici nu observ cum trec acele 5 ore de lucru. Îmi place să văd cum se schimbă desenul la fiecare etapă de creare.

Cine te sprijină/ajută în pasiunea ta?

Nu aș fi reușit fără susținerea familiei. Îi mulțumesc soțului că este înțelegător și mai trece cu vederea o cămașă necălcată ori o cină nepregătită. Și ori de câte ori am nevoie, mă refer la comenzile urgente, am ca ajutoare bunicuțele, care se descurcă de minune în rol de bone.

Lucrările tinerei artiste au ajuns în mai multe colțuri ale lumii cum ar fi Spania, Italia și Marea Britanie. Își descrie clientul autohton drept unul cu gusturi rafinate dar zgârcit: “… ne place frumosul dar nu vrem să plătim mult pentru asta”, este de părere Virginia.

Cu părere de rău la noi în țară lucrul handmade nu este apreciat la propria valoare. Oamenii nu fac diferența dintre desen pictat manual și desenul realizat prin termotransfer. De fapt customizarea are drept scop sublinierea individualiății proprietarului și un desen pictat manual înseamnă lucru exclusiv, personalizat și unic în felul său.

Virginia afirmă că interesul oamenilor pentru neconvenţional şi inedit menţine sustenabilă o astfel de îndeletnicire. Numărul comenzilor variază de la o perioadă la alta, dar, în funcţie de complexitatea fiecărei picturi, poate realiza câteva 10 de comenzi pe lună.

Îmi doresc foarte mult ca acest hobby să-mi devină job. Vreau să-mi găsesc propriul stil și why not, să particip și eu cândva la Moldova Fashion Days.

Virginia, îți dorim succese mari și realizarea visului. Mulțumim mult pentru interviul acordat.

Autor: Elena Țurcanu

Foto: arhiva personală a Virginiei Cojocaru-Vîrlan

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6