div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Ana Istrati: “Profesoara care inspiră generații!”

Astăzi să fii profesor în Republica Moldova este o adevărată provocare, mai ales pentru tinerii specialiști. Această profesie, cândva prestigioasă, este dată uitării fiind tot mai puțin solicitată. Dar, mai sunt și excepții – persoane care vor să transmită copiilor toate cunoștințele și abilitățile necesare pentru studii.

Spune despre ea că este optimistă, încearcă să vadă mereu partea plină a paharului și face ceea ce îi place, mai puțin îi pasă ce spun alții.  O pasionează muzica şi mereu poartă cu ea zâmbetul.

Vorbim despre Ana Istrati, originară din satul Pănășești, raionul Strășeni – profesoară de clasele primare și de arta plastică, care ne-a povestit despre bucuriile și provocările acestei meserii.

Meseria de profesor se consideră a fi una grea și epuizantă, Ana, însă a decis să demonstreze contrariul. Iubește mult copiii, iar reușitele și progresele lor o face să găsească motivaţia necesară pentru a continua.

Am ales meseria de învațător în mare parte fiind influențată de familia mea, care își doreau pe atunci, mai mult decât mine, să îmbrățișez această profesie. Am decis să încerc pentru că mereu mi-au plăcut copii și felul în care dascălii predau lecțiile. Fiind într-o vară educator în programul “De la egal la egal” în prevenirea HIV SIDA, pe timpul în care eram încă elevă la școală, predam ore de dirigenție claselor a 5-9-a, prezentând informații ce le-am asimilat la școala de vară. Această experiență la fel a fost un imbold de a alege să fac pedagogie”.

După facultate, a decis să muncească în școala din satul natal, Pănășești. Își amintește și acum de primele emoții când a intrat în clasă. Acolo o așteptau zeci de micuți care, la fel ca și Ana, trăiau sentimente de nedescris.

Experiența de a lucra învățător în satul natal pentru mine e una frumoasă. Am noroc de o clasă cu copiii deosebiți, părinți receptivi și prietenoși. Colectivul este unul foarte primitor, mulți dintre colegi mi-au fost profesori și le mulțumesc mult pentru asta. Dar, cu toții știm că pâinea pedagogului are un gust dulce amărui.

Dincolo de toate aspectele pozitive sunt și unele sumbre, cum ar fi reformele permanente în învățământ cu care trebuie să ne conformăm, munca enormă care trebuie să o depună un dascăl – nefiind apreciată financiar la nivelul cuvenit. Totuși, toate umbrele se ascund sub lumina zâmbetelor copiilor bucuroși de rezultatele obținute, afecțiunea lor și dragostea lor, compensează tot. Nu în zadar se spune că meseria pedagogului este una de suflet”.

Profesorii stau la baza temeliei unui om. Pe lângă răbdare, înțelegere și responsabilitate un dascăl trebuie să iubească tot ceea ce face. Să depună suflet, pasiune și eforturi ca să le stimuleze şi să le cultive copiilor dorinţa de a învăţa. 

Motivația unui profesor este succesul discipolilor săi. Pentru mine elevii mei sunt unica motivație. Când mergi la muncă și știi că ești un exemplu pentru ei, îi vezi cum că se străduie să nu te dezamăgească și că vin cu plăcere la ore, altă motivație nu îți mai trebuie.

E greu să fii profesor, chiar foarte greu aș spune, dar totuși este frumos. Munca de zi cu zi îmi aduce o satisfacție sufletească. Sunt bucuroasă că în fiecare dimineață îmi împart zâmbete 17 suflete frumoase de copii, că mă pot bucura împreună cu ei de succesele lor, că am și eu de învățat de la ei la capitolul inocență și sinceritate, că ei sunt mândri de învățătoarea lor iar eu de ei. Acestea reprezintă satisfacția unui pedagog”.

Reușește să mai mult decât pedagogie. Moderează evenimente și a decis să mai studieze și jurnalismul.

Anul aceasta absolvesc și facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Am ales să fac asta, deoarece îmi doream să mai încerc și altceva în afară de pedagogie. Jurnalismul l-am privit ca o facultate ce îți dezvoltă în primul rând cultura generală, m-am gândit că nu am nimic de pierdut dacă încerc. Plus că m-a ajutat mult în cadrul job-ului meu, moderator la ceremonii”, a mai adăugat Ana.

Sunt deja 3 ani de când se dedică meseriei de profesoară de clasele primare. Am fost curioase să aflăm care ar fi meseria ei de suflet din cele trei activități pe care le practică iar tânăra ne-a spus că dacă ar avea posibilitatea le-ar combina pe toate.

Ana, echipa Isecrete îți mulțumește pentru interviu și îți urează succese mari în tot ce îți propui!

Vezi galeria foto!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6