Alertă meteo: Codul portocaliu de ninsori, extins în toată țara

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o nouă avertizare de schimbare bruscă a vremii. Potrivit meteorologilor, începând cu 5 februarie, în toată țara a fost anunțat un cod portocaliu de vreme rea.Astfel, în legătură cu deplasarea ciclonului atlantic, se prevăd condiții meteo complicate: vor cădea precipitații puternice sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori (7-17 l/m2), izolat foarte puternice (20-25 l/m2), iar pe firele electrice și crengi vor fi depuneri complexe.

Totodată, se vor semnala intensificări de vânt în rafale de până 90 km/h. În țară va viscoli, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș, stratul de zăpadă depășind 25 de centimetri. În zilele de 6 și 7 februarie se va răci accentuat, astfel că temperatura medie zilnică va scădea cu 5-7°C.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora. 

Salvatorii îndeamnă cetățenii, să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților. Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare. 

Autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate. Conducătorii auto, în special cei de autocare școlare din localități sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. 

Totodată, potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă. Astfel, este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase copiii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. 

Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul și ieșirile pe gheață. 

O atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli grave cronice. După necesitate, se recomandă  transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au fost anunțate condiții meteo complicate cu scopul evitării situațiilor de risc în timpul intemperiilor.  

În perioada rece a anului oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare.  Pentru a evita producerea incendiilor în sectorul locativ, pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit.

În situații de urgență oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112. Știri.md amintește că un ciclon din Oceanul Atlantic se îndreaptă spre Moldova. Valul de aer rece a ajuns deja în Marea Britanie și Irlanda, aducând ploi și vânt puternic, care bate cu rafale de până la 130 km/h.

RISCURI:
– reducerea semnificativă a vizibilităţii;
– perturbarea sau blocarea traficului rutier, feroviar şi aerian;
– izolarea parţială sau totală a unor localităţi;
– avarierea sau distrugerea unor construcţii sub acţiunea greutăţii stratului de zăpadă;
– întreruperea temporară a legăturilor telefonice şi a alimentării cu energie electrică a localităţilor.

SE RECOMANDĂ:

– respectarea indicaţiilor autorităţilor;
– evitarea părăsirii imobilelor;
– adaptarea permanentă a vitezei autovehiculului la condiţiile de drum;
– folosirea sistemului de iluminare-avertizare pe toate categoriile de drumuri;
– evitarea activităţilor obositoare, cum ar fi împinsul maşinii sau mersul în zăpadă adâncă, pentru prevenirea hipotermiei și acutizării bolilor cardiace;
– asigurarea autovehiculului cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, răzuitoare, cablu de remorcare, combustibil de rezervă. În contextul în care a fost anunțat cod portacaliu de ploi și ninsori și Inspectoratul Național de Patrulare a venit cu o serie de recomandări pentru șoferi.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6