ALEGERILE COPILULUI. El alege sau noi (părinții) o facem în locul lui? Interviu cu psihologul Liliana Chisari.

Îmbracă asta pentru că așa zic eu ….Nu alege jucăria asta, deja ai prea multe de genul …. Fă așa că tu ești mic și nu prea cunoști … Mănânci asta, căci altceva nu am gătit”…și lista replicilor care “închid” pur și simplu gura copilului poate continua la nesfârșit. Ați putea spune că aceste replici banale fac parte din educația de zi cu zi, GREȘIT spun specialiștii – părinții care fac alegerile în locul copiilor deschid, încet dar sigur, “Cutia Pandorei”!

Există o diferență uriașă între a lua decizii în locul copilului în comparație cu asumarea responsabilității și o atitudine de parenting pozitiv. Am încercat să discutăm la acest subiect cu psihologul Liliana Chisari.

COPILUL DIN CUTIE – COPILUL CARE NU EXISTĂ, EXISTĂ DOAR ALEGERILE NOASTRE…

PRIMA LECȚIE “Azi COPILĂRIE FURATĂ Mâine – copil FĂRĂ VIITOR…”

În primul rând, comunică pe limba copilului despre ce înseamnă o alegere corectă. Oferă-ți timp pentru aceste discursuri zilnice. Pentru asta ai nevoie de răbdare! Recunoaște-ți propriile sentimente de disperare, neputință, frustrare și dezamăgire. Nu reacționa judecându-te pe tine sau pe copilul tău. Alegerea în locul celui mic nu îţi vor produce decât mai multe dureri de gestionat cu viitorul adolescent (atunci începe marea aventură!)

A DOUA LECȚIE “Cum este să nu exiști?”

Observă, gândeşte-te și explică! Când eşti mai liniștit/ă,  vei putea să te gândeşti mai bine la cel mai bun mod de a ghida – și nu de a controla copilul. Conducerea şi ghidajul te solicită să îţi schimbi comportamentul de părinte în loc să încerci să-l faci pe cel mic să-și schimbe comportamentul său. Fă un pas în spate şi  observă ce s-ar putea întâmpla.

A TREIA LECȚIE “Blocat în regresii”

Acționează mai degrabă decât să preiei controlul. Dacă nu ai control asupra alegerilor copilului tău, măcar poţi influența deciziile lui. Dacă el insistă să iasă din casă îmbrăcat de vară, deși afară plouă – nu poţi să-l oprești, doar pentru că aşa doreşti. Dar poţi să-i spui acest lucru: “Dacă te îmbraci așa, va fi o consecință. Te vei îmbolnăvi și nu vei putea ieși la joacă cu prietenii.” Cu alte cuvinte, el poate face o alegere nefericită, dar va răspunde pentru alegerea lui  fiindcă îl vei face să simtă consecințele alegerii respective . Vorbește mereu cu el! Menține limitele puternice și clare într-o manieră iubitoare şi conectivă. Fii adultul de care are nevoie.

A PATRA LECȚIE “VĂ ROG SĂ PRIMIȚI ALEGERILE MELE ȘI SĂ ÎNȚELEGEȚI CĂ EU SUNT CONTINUITATEA VOASTRĂ”

Bucură-te de acele momente bune cu copilul tău. Focusează-te pe ceea ce este pozitiv între voi și nu-ți defini relația părinte-copil  în jurul problemelor pe care le întâmpini. Împărtășiți-vă interesele! Priveşte-ţi copilul pentru tot ceea ce reprezintă, nu doar prin prisma alegerilor sale rele.

Deci, mai întâi, recunoaște-ţi emoțiile astfel încât să nu reacționezi prin judecarea propriei persoane sau prin judecarea copilului. Nu renunţa la copilul tău: are nevoie de tine să fii o prezenţă puternică în viaţa lui, chiar dacă el face alegeri proaste acum.

Noi aparținem copilului, fiind parte din suflet, emoții și trup … Copiii – iubiri tatuate pe suflet. Liliana Chisari

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
interviu

Gaby’s cakes povestea unei tinere mămici a cărei pasiune de a crea torturi a devenit o mică afacere

Întotdeauna i-a plăcut să gătească, să combine diferite gusturi, culori, texturi. Marea pasiune sunt torturile pe care le concepe după rețete combinate și le ornează cu pricepere.
Extrem de modestă și muncitoare, Gabriela Mogîldea este mamă a trei copii care reușește să combine toate activitățile pentru a reuși să facă ce-și dorește.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6