În timpul sezonului rece, multe dintre problemele pielii încep să se agraveze. Printre acestea se numără și acneea care se agravează la aproximativ o treime dintre persoanele care suferă din cauza acestei afecţiuni. Frigul este un factor care predispune la deshidratarea pielii, iar o piele uscată, suferă mai mult.
Într-un interviu amplu pentru isecrete.com, medicul dermatolog Elena Cotos ne-a oferit multe informații și sfaturi utile, bune de luat în calcul.
În anotimpul rece scade secreţia de sebum, pierderea transcutanată de apă este mai intensă şi funcţia de barieră a pielii este afectată. Cea mai bună/sigură soluţie ar fi să consultăm medicul dermatolog, pentru a primi recomandări personalizate de îngrijire şi de tratament, adecvate tipului de ten şi severităţii formei de acnee. Îngrijirea tenului gras şi acneic este unul specific: ar trebui să fie curățat de două ori pe zi, dimineaţa, cât şi seara, pentru a îndepărta sebumul în exces, celulele exfoliate și impuritățile. După curăţare, se vor aplica loţiuni pentru tenul gras, care vor ajuta la o mai bună hidratare.
Tot de două ori pe zi este indicat să utilizați creme hidratante ușoare, non-comedogene. Puteți alege creme sau geluri de gomaj sau exfoliere blândă – acestea fiind indicate să fie utilizate de 1-2 ori pe săptămână. Păstrați aceste produse pot rămâne în ritualul de îngrijire a feţei, pentru a preîntâmpina apariţia altor pusee de acnee sau pot fi utile în combinații cu tratamente dermatologice pe o perioadă mai lungă de timp, evitându-se maximal posibil agresarea pielii și machiajul în exces.
Relația dintre acnee și alimentație
Relaţia dintre acnee şi alimentație a creat dintotdeauna controverse, existând multiple studii științifice și publicații contradictorii, ce au lăsat loc pentru mituri și diverse afirmații, însă fără dubiu ceea ce mâncăm ne poate influenţa starea de bine a pielii, ea fiind un barometru incontestabil al sănătății noastre fizice și psihice.
Acneea este o afecțiune a pielii ce apare mai ales în rândul adolescenților și tinerilor fiind mai frecvent determinată hormonal. Dezechilibrul endrocrin și activitatea excesivă a hormonilor androgeni duc la hipersecreția de sebum, obturarea foliculilor pilo sebacei și asocierea agenților microbieni care sunt factorii cauzali de apariție a leziunilor.
Care ar fi produsele care cresc riscul apariției și agravării acneii?
Cercetările recente relatează că un regim alimentar bogat în carbohidraţi şi zahăr, dezechilibrează nivelul glicemiei și insulinei în sânge şi duce la apariţia sebumului în exces – acesta fiind un factor important în declanșarea acneii. Fast-food-ul și alimentele procesate sunt în topul listei produselor ce favorizează acneea.
Unele publicații arată că există o legătură între consumul de produse lactate şi acnee, care crește riscul apariției acneii, mai exact: laptele dulce, lactatele cremoase, brânzeturile, înghețata, iaurturile și milkshake-urile. Majoritatea lactatelor pe care le consumăm provin de la animale hrănite artificial cu hormoni de creștere, ce determină un dezechilibru endocrin – ele influențează nu doar sănătatea pielii dar și a întregului organism.
Dacă vă număraţi printre persoanele care au probleme cu acneea, pur şi simplu evitaţi consumul de lactate procesate și înlocuiţi laptele clasic cu cel de migdale sau soia care este mult mai sănătos şi nutritiv.
Recomandarea specialistului:
Alimentele nu vindecă, însă pot ameliora! Tratamentele la un specialist dermatolog pentru afecţiunile pielii sunt cele mai indicate, fără a uita totuşi de regula esenţială – dieta echilibrată. Dermatologii recomandă un regim alimentar bogat în:
– acizi graşi, Omega 3 care se găsesc în somon, ton şi suplimentele cu ulei de peşte
– antioxidanţi precum vitamina A, C şi E ce se conțin în morcovi, salata verde, broccoli, pătrunjel, citrice, pepene roşu, nuci, seminţe, pentru a împiedica hiperkeratinizarea în exces şi inflamația
– flavonoide pe care le regăsim în componența vinului roşu, în fructele şi legumele colorate, în ceaiul verde.
Toate aceste categorii de alimente au proprietăţi antiinflamatoare și calmează leziunile deja existente.
De asemenea, seleniul şi zincul sunt două minerale benefice în menţinerea frumuseţii pielii. Acestea reglează activitatea glandelor sebacee și producerea de sebum și keratină, se conțin în leguminoase, nuci, semințe de floarea soarelui și dovleac precum şi fibrele care se regăsesc din belşug în cerealele integrale, legume și fructe.
– Proteine de calitate – peștele, carnea de pasăre, ouăle și ficatul, sunt alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase care nu trebuie să lipsească din alimentația echilibrată.
Acneea și apa
Este foarte important și să ne hidratăm mereu pe tot parcursul zilei, consumând cât mai multă apă. Asta va ajuta la păstrarea elasticității pielii și la eliminarea toxinelor din organism.
Procedurile faciale și dietele echilibrate
Dermatologii recomandă ca înainte să apelăm la terapiile agresive de curăţare a tenului, să încercăm o dietă care presupune o reducere a lactatelor și cărnii din regim, să renunțăm la dulciuri și alimente cu indice glicemic crescut, produsele de tip fast-food, cartofi prăjiți, pizza, pâinea albă, paste făinoase, produse de cofetărie ce conțin zahăr rafinat – toate vor întreține procesul inflamator în piele.
Atenţie însă şi la unele minerale în exces, ce agravează acneea, precum iodul din suplimentele alimentare.
Doamnă medic, echipa isecrete.com vă dorește numai succese și vă mulțumește pentru interviul acordat cititoarelor noastre fidele.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?