div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Gala Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM) la cea de-a VIII-a ediție! În căutarea talentelor născute și crescute în Moldova, care duc faima țării în întreaga lume!

Toamna se numără … rezultatele academice! În perioada 1-31 octombrie 2020, organizatorii celei de-a VIII-a ediții a Galei Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM) îşi propun identificarea, recunoașterea și promovarea celor mai buni studenți originari din Republica Moldova, care își fac studiile în afara țării. Scopul proiectului este de a face cunoscute în Republica Moldova rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate, prin conectarea diasporei moldovenești la comunitatea universitară de la noi.

Studenții din diasporă sunt îndemnați să participe la concursul național „Gala Studenților Originari din Republica Moldova” (GSORM). Ediția din acest an, se anunță a fi una specială, într-un nou format, cu noi premii și surprize care vor permite participanților să exploreze modalități de implicare în diverse proiecte în Republica Moldova!

Mircea Pavlov face parte din echipa de organizare a acestui eveniment și potrivit lui, în cei 7 ani de Gală, peste 1000 de tineri – dornici să devină modele de succes acasă, s-au înscris la concursul de excelență.

De-a lungul celor 7 ediții, au participat peste 1000 de aplicanți dintre care au fost premiați peste 200 de laureați. Aceste numere impunătoare ne demonstrează încă odată că Moldova are cu ce se mândri și anul acesta suntem în căutarea a unor noii eroii și a unor noi povești.

Evenimentul urmărește să premieze reușitele academice ale tinerilor originari din Republica Moldova ca aceste ulterior să fie apreciate și recunoscute Acasă. Această ediție vine cu multe surprize, dar nu uităm să păstrăm și elementele tradiționale specifice Galei. Întregul eveniment este structurat, organizat și adresat tinerilor. Pe lângă premierea Excelenței Academice, anul acesta venim cu o serie de ateliere menite să contribuie la dezvoltarea tinerilor. De asemenea, ediția a VIII-a va oferi și o doză de motivație în cadrul GSORM Talks.

Acest eveniment este adresat tuturor studenților care își fac studiile peste hotarele țării. Bazat pe informațiile acumulate de până acum, Gala a premiat studenții din peste 35 țării. De la o ediție la alta, încercăm să rescriem criteriile de eligibilitate ca să oferim studenților din orice colț al lumii șansa de a fi premiat.

Anume din acest motiv, anul acesta premiile oferit de AUF Chișinău, pentru studenții care își fac studiile într-o limbă franceză, și premiul Repatriot, adresat studenților care își fac studiile în România,  devin categorii independente. Ne propunem ca ediția a VIII-a să fie și mai diversificată.

Gala de la idee până la tradiție. Ce menține în viață evenimentul de atâția ani?

Valeria Solovei, coordonator al Galei Studenților Originari din RM ediția a VIII-a

Cred că, în primul rând anume dorul de casă menține în viață Gala. Evenimentul n-ar putea exista fără echipa de organizare, care în mare parte este alcătuită din tineri ce își fac sau și-au făcut deja studiile peste hotare, dar rămas departe de casă. Majoritatea tinerilor caută motive în plus să revină acasă, să își revadă familia, caută posibilități să fie în strânsă legătură cu Moldova și, în același timp, să simtă că au un impact prin ceea ce fac pentru acasă.

Gala leagă aceste două aspecte și le permite organizatorilor, aplicanților și celor care pur și simplu sunt alături de Gală, de mai mulți ani, să își realizeze dorințele – un motiv în plus să se întoarcă acasă, să comunice în limba lor, să se simtă apreciați, importanți, că au un impact asupra Moldovei chiar fiind departe de casă, un impact cât de mic.

Migrația tineretului studios, nu mai e demult o noutate pentru sectorul educativ autohton. În conformitate cu Strategia Națională de dezvoltare a pieței de tineret 2020, accesul limitat la educație și instruire, gradul scăzut de participare și indiferența tinerilor, se numără printre cele mai strigente probleme care îi vizează în mod direct pe tinerii de la noi. Ce își propune GOSRM să scoată în evidență ?

Evenimentul este la cea de-a VIII-a ediție și sper că își va sărbători multe aniversări înainte. Misiunea Galei este să le aducă aminte tinerilor care își fac studii peste hotare că pot fi apreciați și acasă, că au ce face aici, chiar dacă o vor face la distanță. Pe de altă parte, evenimentul dă alarma persoanelor din mediul business și antreprenorial – că avem foarte mulți tineri talentați care sunt nevoiți să plece peste hotare în căutarea unei vieți decente și că aceștia trebuie apreciați acasă, trebuie întorși și pentru ca să se întoarcă, le trebuie create condiții decente de muncă și de viață. Sperăm că mesajul este clar și că va avea un impact și mai vast în viitor. Datorită Galei au fost create proiecte frumoase pe plan local precum MentorME – primul proiect de mentorat global pentru R.M., Tinco IT Summer Camp – pentru copii defavorizați, ReDescoperă Lunca Prutului – cel mai mare proiect de dezvoltare rurală din Lunca Prutului și altele. Sperăm că vom continua să inspirăm tinerii întru crearea altor proiecte pentru Acasă, a declarat Valeria Solovei pentru revista noastră.

 Care este aria geografică care cuprinde aceste eveniment?

Geografia Galei este largă – orice student care își face studiile peste hotarele Republicii Moldova este binevenit să aplice. Istoricul Galei ne spune că am avut studenți din toate colțurile lumii – SUA, Canada, Rusia, Japonia, China, toate țările Europei. Desigur, repartizarea aplicanților nu este chiar omogenă – avem foarte mulți tineri care aplică din USA, România, Franța, UK, pentru că diaspora este foarte prezentă în aceste țări. Am vrea să încercăm anul acesta să acoperim mai bine țările din Orient – Japonia, China, ba chiar și Rusia, pentru că, surprinzător, în pofida prezenței unei Diaspore importante în Rusia, nu sunt așa de mulți tineri care ar aplica la concurs.

Mai multe detalii despre membrii echipei din acest an, cât și motivul pentru care s-au implicat în organizarea GSORM 2020 le găsiți urmărindu-ne pe rețelele de socializare (FacebookInstagramLinkedIn). De curând, echipa a lansat campania de crowdfunding, prin care își propune să organizeze Gala în mod independent din punct de vedere financiar. Tinerii speră ca studenții, absolvenții și implicit diaspora să le susțină aspirațiile și valorile pe care le promovează, donând o sumă cât de simbolică pentru organizarea ediției a VIII-a a GSORM.

De la o ediție la alta, încercăm să rescriem criteriile de eligibilitate ca să oferim studenților din orice colț al lumii șansa de a fi premiat. Toată lumea este binevenită să se conecteze și să afle poveștile inspiraționale  și lecțiile de viață oferite de invitații noștri. Cu mai multe detalii revenim în curând. Nu ezita această oportunitate de a lua un premiu și a-ți fi apreciate reușitele, este îndemnul lui Mircea Pavlov.

În acest an, echipa își propune să identifice tineri care demonstrează nu doar competențe academice deosebite, ci reprezintă și promovează valorile și tradițiile Republicii Moldova în afara țării. Prin muncă, ambiție și efort, laureații galei devin veritabili ambasadori ai țării noastre peste hotare și modele de succes acasă, fiind mentori pentru semenii lor și pentru întreaga comunitate, sunt de părere organizatorii.

Detalii despre concurs, găsiți aici:

Echipa isecrete urează succes organizatorilor GSORM 2020!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6